Desplaçament forçat i capitalisme verd al Sud Global: Marroc i Sàhara Occidental, Senegal i Perú


Nova investigació de l’ODG, en col·laboració amb la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR): publiquem conjuntament l’estudi ‘Capitalisme verd i vulneracions de drets humans: Desplaçament forçat al Perú, al Senegal i al Marroc i Sàhara occidental’, elaborat per l’investigador Alfons Pérez i en David Felix Azemar.

Aquest informe analitza com les mateixes solucions a la crisi climàtica del capitalisme verd poden amplificar el desplaçament de les comunitats empobrides del Sud global. A més, també s’explora l’impacte de l’auge de l’extrema dreta i el negacionisme climàtic en l’aprofundiment i acceleració dels efectes de l’emergència climàtica i, breument, quin rol té la ciutat de Barcelona.

El present estudi explora els vincles entre les vulneracions ambientals i el desplaçament forçat de les comunitats afectades. En la seva majoria, dinàmiques que es produeixen als països que estan més exposats als riscos climàtics i sotmesos als interessos d’un sistema econòmic que els espolia. Aborda les vulneracions ambientals de les comunitats desplaçades del Marroc i el Sàhara Occidental, del Senegal i del Perú enfront dels impactes de l’emergència climàtica en un context de transició verda. És a dir, de la pretesa descarbonització de l’economia dins el model capitalista.

Aquest enfocament analitza com la “solució verda” s’afegeix com una de les dimensions d’estudi de les vulneracions ambientals, sobretot pel que fa a l’imperatiu extractiu. La transició verda empresa pel Nord global es basa en un canvi de tecnologies fòssils a les netes que implica ocupar grans extensions de territori per la generació elèctrica amb energies renovables alhora que provoca un ordre de magnitud de la demanda de minerals mai vist a la història de la humanitat. El liti, cobalt, níquel, terres rares, coure, indi, gal·li, etc., necessari per a la fabricació de les plaques fotovoltaiques, aerogeneradors, bateries i motors dels vehicles elèctrics i electrolitzadors per la producció d’hidrogen verd, requereix l’explotació de 180 noves mines a curt termini (IEA, 2023), a més d’una infraestructura de processament, fabricació i transport a gran escala. Aquests recursos es troben molt majoritàriament al Sud global i la seva extracció pot afectar greument la situació de població vulnerabilitzada.

Així mateix, aquest estudi vol incorporar una anàlisi dels impactes de l’auge de l’extrema dreta internacional i de les seves polítiques negacionistes i antimigratòries tant en les vulneracions ambientals com en el desplaçament forçat. Les teories que apuntaven que una major incidència i recurrència dels fenòmens extrems relacionats amb l’emergència climàtica comportarien una major sensibilització de la població, han trobat uns tallafocs en els discursos d’extrema dreta.

Per últim, considerem rellevant assenyalar la responsabilitat d’un referent urbà internacional com Barcelona, espai de concentració de classe consumidora i dinamitzadora de les polítiques del capitalisme global. El predomini dels patrons de consum actuals a les ciutats del Nord global associat a l’etiqueta smart cronifica les desigualtats socioeconòmiques i genera vulneracions de drets ambientals i desplaçament forçat als països d’origen i cal prendre-ho en consideració.

L’informe s’ha presentat en una sessió presencial a LaFede.cat (Barcelona) i està disponible en català.

Contingut relacionat

Es presenten les Mesures de la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics

emma

Entrevistes Membres del Tribunal Judici Popular Castor

emma

#Retrobemnos el 16, 17 i 18 d’octubre

emma