Madagascar està patint les conseqüències de l’extractivisme verd que impulsa la transició verda, la digitalització i la indústria militar del Nord Global. La recerca de terres rares per alimentar aquests tres sectors deixa al seu pas greus danys als territoris i a les comunitats afectades.
Les terres rares són un grup d’elements fonamentals per a les ambicions de descarbonització, digitalització i defensa pels països del Nord Global. Actualment, la Xina n’és el principal productor, però Europea i els Estats Units volen explotar nous dipòsits. Un dels territoris d’interès, és Madagascar. L’ODG, en col·laboració amb CRAAD-OI, hem investigat quines serien les conseqüències de l’increment de la pressió sobre el territori malgaix per explotar-ne els recursos. Qui se’n beneficia? Qui en pateix els impactes? Com s’articulen les resistències al nou extractivisme?
L’estiu del 2024, Clàudia Custodio i Marta Pérez, investigadores i comunicadores de l’ODG, van viatjar a l’illa de Madagascar per dur a terme un treball de camp. Allà van conèixer les vivències de les comunitats locals afectades per les mines de terres rares i per les prospeccions que algunes transnacionals tenen en marxa. L’impacte de l’extracció de minerals crítics afecta a la flora, la fauna, les tradicions i els modes de vida de la població malgaix, que majoritàriament viu en entorns rurals.
Per explicar les conclusions d’aquesta investigació, hem elaborat un informe i un curtmetratge documental, en coproducció amb la cooperativa audiovisual Bruna. Tot plegat ho presentarem el 26 de febrer, a les 18.30 h, en el Bloc4BCN (Can Batlló). Us hi esperem!