Més de la meitat dels ciutadans perceben un sou anual inferior als 30.515 euros, la mitjana de Catalunya. Els experts en fiscalitat advoquen per la inversió pública i el foment de les ocupacions de qualitat per revertir la desigualtat de rendes.
Un habitant d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) percep de mitjana gairebé el doble de sou que un de Lloret de Mar (Selva). El primer cobra un salari anual de 39.214, 63 euros, mentre que el segon es queda amb 21.179,55. La dada, extreta de l’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d’Empresa i Treball, evidencia la distribució desigual dels salaris arreu de Catalunya i com, una vegada més, els sous vinculats a l’activitat turística són els que se situen a la cua del rànquing.
L’estadística pren com a base, per primera vegada, la Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL) i està elaborada amb les dades dels 32 municipis catalans amb més de 40.000 habitants. Davant d’aquesta constatació, els especialistes en fiscalitat insten a reduir aquestes disfuncions amb una aposta decidida per polítiques públiques que escurcin les diferències de renda i per tributs que gravin la riquesa, com l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI).
En relació amb gravar millor les rendes altes, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) proposa un increment de la progressivitat de l’IRPF i de l’impost del patrimoni, amb focus especial en els trams més elevats de renda, acabant amb el tracte favorable del capital financer respecte a les rendes del treball i suprimint beneficis fiscals de caràcter regressiu. Per evitar la pràctica del dúmping fiscal, reclama “l’establiment d’un tipus mínim comú d’impostos de successions i donacions entre les diferents comunitats autònomes”. Al sector de l’habitatge, l’ODG demana un impost progressiu als propietaris d’una gran quantitat de pisos buits, una pujada de l’IVA per a pisos turístics i la pròrroga i ampliació de tres anys de la bonificació en l’IRPF per millores de rehabilitació energètica, com l’aïllament i la instal·lació de sistemes basat en energies renovables, l’autoconsum individual o col·lectiu, en l’habitatge habitual.