Gas Transparent


Què passaria si la teva empresa de gas t’expliqués el que hi ha darrera de la factura?

QUÈ PAGUEM A LA NOSTRA FACTURA?

La factura del gas conté conceptes que poc tenen a veure amb el subministre del combustible fòssil.

Laude de Paris
L’any 2010, l’empresa nacional algeriana Sonatrach va reclamar una revisió de preus de les exportacions de gas de Gas Natural Fenosa (GNF) i la Cort de Paris va fallar al seu favor. El cost que GNF havia de pagar eren 1.970 milions d’euros. GNF va aconseguir que es reconegués la responsabilitat de l’anterior empresa, ENAGAS, de la que va heretar els contractes d’importacions, i va transferir 163,8 milions d’euros a les factures. De l’any 2015 al 2019 són 33 milions d’euros a l’any.

Regasificadora de Musel
La planta d’importació de gas de El Musel es va construir l’any 2012 però es va hibernar perquè es considerava que el subministrament de gas a l’Estat espanyol ja estava garantit. Malgrat no haver estat mai en funcionament, l’any 2017 es van pagar 24M€ a través de les factures per la retribució financera de l’immobilitzat i pels costos de manteniment.

Projecte Castor
El magatzem geològic de gas Castor també va ser hibernat després de causar més de 1.000 terratrèmols. Malgrat la possible negligència, l’empresa concessionària que tenia una participació del 66% d’ACS de Florentino Pérez, va cobrar la indemnització completa i el pagament es va transferir a les factures del gas. En total més de 3.000 milions d’euros en 30 anys. Actualment, una sentència del Tribunal Constitucional ha aturat el pagament però encara està per veure com es pagarà, mentre la ciutadania organitzada a través de Caso Castor, treballa per que no torni a sortir de les nostres butxaques.

Dèficit de tarifa
El dèficit de tarifa és la diferència entre els ingressos i els costos del sistema gasista. A partir de l’any 2017, les factures contenen el pagament de 80 milions d’euros/any per eixugar el dèficit acumulat els any anteriors, més de 1.000 milions d’euros. El dèficit s’ha generat, entre altres coses, per l’elevat nombre d’infraestructures construïdes que es paguen a través de les factures. L’Estat espanyol és el quart país en el món en capacitat d’importació de gas per vaixell. La utilització d’aquestes de les plantes d’importació, en canvi, mai ha passat del 30% en el seu conjunt.

D’ON VE EL GAS?

A L’Estat espanyol no hi ha pràcticament extracció de gas (un 0,1% del consum l’any 2017). Per tant, tot el gas que consumim es compra a altres països. La seva importació és un gran negoci i alimenta la corrupció entre les elits que es beneficien i la repressió a les persones que denuncien aquesta situació.

Font: Cores

ALGÈRIA
Algèria és el major subministrador de gas de l’Estat espanyol amb quotes al voltant del 50% del total d’importacions. L’empresa nacional d’hidrocarburs, Sonatrach, és la corporació més gran d’Àfrica.
L’any 2012, la Fiscalia de Milà va obrir una investigació a SEIPEM, filial d’ENI, pel pagament de 197 milions d’euros a un intermediari algerià, Farid Bedjaoui, per aconseguir vuit contractes per valor d’11.000 milions d’euros. L’escàndol va provocar l’acomiadant d’alts càrrecs de Sonatrach i la caiguda del poderós Ministre d’Energia, Chakib Khelil.
Mouhib Khatir, alcalde de Zéralda, va emprendre una lluita decidida contra la corrupció a Algèria. Va ser empresonat durant 7 mesos amb càrrecs fabricats pel règim algerià.

QATAR
Qatar té en l’actualitat la renda per càpita més alta del món gràcies a l’abundància d’hidrocarburs. La monarquia absoluta que governa el país controla les seves institucions i no deixa espai per la societat civil organitzada. Aquest petit país de l’Orient Mitjà té 1,7 milions d’habitants però només 300.000 tenen la ciutadania qatarí. La resta son migrants que viuen i treballen en condicions de semi-esclavatge a la indústria del petroli i el gas, o en el sector serveis. Qatar no té eleccions i es persegueix l’homosexualitat.

NIGÈRIA
Nigèria té un llarg historial de violacions de drets humans i corrupció en relació als hidrocarburs.
Empreses com ExxonMobil, ChevronTexaco, TotalFinaElf, Agip i Shell, cremen el gas associat a l’extracció petroliera incrementant la contaminació de l’aire i les emissions amb efecte d’hivernacle. Aquesta pràctica ha estat denunciada reiteradament per organitzacions locals que adverteixen dels seus impactes negatius en la població i l’agricultura. Es un dels 10 llocs més contaminats del món.
Ken Saro-Wiwa fou un activista nigerià que denunciava els danys ambientals que produïen les empreses d’hidrocarburs a Nigèria. L’any 1995 va ser falsament acusat d’assassinat i executat per la dictadura militar nigeriana.

ÉS UN COMBUSTIBLE NET?

Sovint es presenta el gas natural com el combustible de transició, net i que ajuda a la lluita contra el canvi climàtic. És veritat que el gas natural té menys emissions que el petroli quan es crema però, com està compost per metà en un 90%, les fuites tenen un gran impacte climàtic. El metà és 86 vegades més potent que el CO2 . Diversos investigadors adverteixen que a partir de cert llindar de fuites, el gas natural no aporta cap benefici climàtic respecte als combustibles fòssils.

Contenido relacionado

ODG en la COP28

MartaPerez

El ODG nos sumamos a la convocatoria de huelga y movilizaciones del 8 de marzo

MartaPerez

Podemos y el pago de la Deuda

Maadix