La Directa / Uns fons europeus contra la COVID dissenyats per a les grans corporacions


Es tracta d’un volum de diners sense precedents i diverses organitzacions socials i ecologistes alerten sobre la falta de transparència del procés i el perill de posar els diners en mans de grans corporacions que generen grans impactes mediambientals. A més, tot i que en aquesta ocasió no hi ha memoràndum ni una Troica, els projectes van lligats a les recomanacions que periòdicament elabora la Comissió Europea: reforma de les pensions i laboral.

Les multinacionals Iberdrola, Endesa o Repsol busquen els fons europeus i Abertis, Acciona, FCC o Ferrovial, com a membres de la patronal de les constructores, també. Les grans corporacions energètiques i del sector de la construcció i les infraestructures ja estan a la casella de sortida de la carrera per aconseguir una part significativa del pastís dels 140.000 milions d’euros –72.000 en ajudes directes a fons perdut i la resta en préstecs–, del fons de recuperació europeu Next Generation EU (NGEU) per donar suport als estats membres afectats per la pandèmia.

Per regular un volum d’inversió sense precedents, el Congrés espanyol va aprovar el passat 28 de gener la tramitació com a llei del Reial decret llei 36/2020, que ara s’obre a esmenes. Des que es va anunciar la injecció econòmica, diverses organitzacions han alertat sobre la falta de transparència del procés i el perill de posar els fons en mans de grans corporacions que generen grans impactes mediambientals. Per això, a contrarellotge, la Plataforma ciutadana Open Generation EU ja ha proposat diverses esmenes contra l’opacitat, per l’accés a la informació i per definir eines i mecanismes fiscalitzadors.

Artícle periodístic: Gemma García
Publicat a: La Directa, 1 de febrer 2021.
Enllaç: https://directa.cat/uns-fons-europeus-contra-la-covid-dissenyats-per-a-les-grans-corporacions/

 

Contenido relacionado

EuropaPress + Agencia EFE / Una plataforma ciudadana busca dar la vuelta al decreto para que sea ACS la que pague por el proyecto Castor

emma

L’Econòmic / El món s’aboca a un jubileu del deute?

emma

Alfons Pérez | La Marea: «1 de mayo: reducir la jornada laboral, una medida ecosocial para la recuperación económica»

MartaPerez