Queremos tirar el hilo de los temas complejos que trabajamos y nos caracterizan como Observatorio de la Deuda en la Globalización, y lo queremos hacer cuestionándonos, quitándonos el miedo a equivocarnos y con ganas de entender con compañeras de todas partes qué ocurre en el mundo.
Des(enredadas): el podcast para tirar del hilo



Volem estirar el fil dels temes complexos que treballem i ens caracteritzen com a Observatori del Deute en la Globalització, i ho volem fer qüestionant-nos, treient-nos la por d’equivocar-nos i amb ganes d’entendre amb companyes d’arreu què passa en el món.
No és una tasca fàcil, però aquí estem: venim a desxifrar temes complexos i a transformar el món de la mà d’entitats, moviments, persones i col·lectius.
Les terres rares són notícia, gràcies als anhels extractivistes de Donald Trump.
Però ja fa dècades que hi ha molts interessos mercantils i geopolítics que van darrere d’aquests minerals crítics.
I per què són tan cobejades? Són rares de debò? Les convidades ens ho expliquen. En aquest episodi juguem a casa, perquè les dues són companyes de l’ODG. Tenim a la Clàudia Custodio, investigadora en l’àrea de Justícia Climàtica, i a la Marta Pérez, coordinadora política i comunicadora a l’ODG. Ambdues han investigat sobre terreny els impactes de la mineria de minerals crítics i de l’extractivisme verd a Madagascar.
Les terres rares són uns components centrals per les energies renovables, per la digitalització i pel sector militar. De fet, són tres sectors industrials que compten amb el beneplàcit i l’impuls de les institucions a casa nostra. La Unió Europea afirma que vivim una transició «verda», que la digitalització i les tecnologies ens permetran mantenir el creixement econòmic i alhora descarbonitzar la societat… I fa poc, també ha posat damunt la taula, de manera explícita, l’impuls a la indústria de la guerra.
_________________________________________
