L’ONU aprova una resolució històrica per lluitar contra les violacions de drets humans perpetrades per multinacionals


Nota de premsa – 27 de juny de 2014

El Consell de Drets Humans de l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar ahir, 26 de juny, a Ginebra, una resolució històrica per establir un grup de treball intergovernamental sota el mandat d'elaborar un instrument internacional legalment vinculant que obligui a les grans transnacionals i a altres inversors a complir les normes per protegir els drets humans.

La coalició de moviments socials, que instava l'ONU a aprovar l'acord vinculant durant la 26a sessió del Consell de Drets Humans, considera aquesta decisió com una victòria sense precedents per a les víctimes de les violacions de drets humans i els moviments socials.

Les organitzacions socials de l'Estat espanyol presents a Ginebra (Amics de la Terra, Col • lectiu RETS, Ecologistes en Acció, Observatori de les Multinacionals a Amèrica Llatina – Pau amb Dignitat, Observatori del Deute en la Globalització i HEGOA-Institut d'Estudis sobre desenvolupament i Cooperació Internacional) assenyalen que "gràcies a la mobilització social, a la resistència de les organitzacions afectades per la violació sistemàtica de drets humans, s'ha aconseguit aquesta fita".

Més de 610 organitzacions de 95 països formen part de l'aliança, que exigia la creació d'un grup de treball intergovernamental per elaborar en el termini de dos anys normes internacionals vinculants per acabar amb els abusos de les multinacionals que operen sense respectar els drets humans, presentada per l'Equador i Sud-àfrica.

L'acord ha tirat endavant amb 20 països a favor, 14 en contra i 13 abstencions. Durant la votació ha quedat en evidència quins països posen els interessos privats d'unes poques empreses per sobre de l'interès general, com els països de la Unió Europea, o els Estats Units i el Japó, i quins defensen els drets humans.

La Unió Europea i els Estats Units, que van rebutjar l'acord, no només han confirmat el seu menyspreu per les lleis internacionals de drets humans, sinó que han convertit els seus governs còmplices de les violacions de drets humans perpetrades per les multinacionals.

Els crims contra la humanitat, comesos per empreses transnacionals, ni poden succeir, ni poden quedar impunes. És una demanda de les víctimes d'aquestes violacions als drets humans i d'una gran part de les organitzacions i moviments socials del món. 

Malgrat la notícia positiva, l'aliança de la societat civil considera que el resultat del grup de treball dependrà de donar continuïtat a la pressió de la societat civil i a les mobilitzacions. "Aquesta votació ha estat només la victòria d'una batalla parcial", afegeixen.

Aquesta setmana a Ginebra, també se celebrava el Tribunal Permanent dels Pobles on s'han presentat 12 casos de violacions sistemàtiques de drets humans comeses per grans empreses, com Chevron-Texaco a Equador, Shell a Nigèria, la israeliana Mekorot a Palestina, la suïssa-anglesa Glencore Xstrata en 7 països, Lonmine a Sud-àfrica, Cocacola a Colòmbia i el cas d'una empresa espanyola, Hidralia, a Guatemala.

 

Notes:

Comunicat de la "Treaty Alliance": http://www.globalpolicy.org/component/content/article/221-transnational-corporations/52651-treaty-alliance-press-release-on-resolution-on-binding-human-rights-standards.html

Resolució: http://www.globalpolicy.org/images/pdfs/GPFEurope/HRC_resolution_A_HRC_26_L.22_Rev.1.pdf

Comunicat de la Campanya Global per Desmantellar el Poder Corporatiu i acabar amb la Impunitat: http://www.tni.org/pressrelease/social-movements-celebrate-historic-un-vote-against-impunity

Més informació:

http://www.stopcorporateimpunity.org/

http://www.treatymovement.com/blog/

Contenido relacionado

Opinión | Crític | No hay justicia climática sin justicia financiera

MartaPerez

El Periódico | El lado oscuro de los 80.000 millones de dólares prometidos en la cumbre de Dubái

MartaPerez

Proyecto Castor, ¿La ciudadanía paga de nuevo?

emma