24 abr. 16:30

Energia i gènere. Mirades ecofeministes sobre l'energia.

L’energia és la capacitat de realitzar treball. En el si d’un sistema socioeconòmic capitalista i patriarcal, el treball queda restringit a aquella activitat que produeixi valor de mercat. Històricament, això ha requerit l’accés a gran quantitat de recursos naturals i a l’energia abundant i barata de la crema de combustibles fòssils per a transformar-los, a més de persones que hi dediquin les seves hores i capacitats. Amb el focus posat en l’acumulació de capital i sense atendre els nostres límits biofísics ni els del Sistema Terra, aquest model s’ha posat permanentment en conflicte amb els cossos i amb els territoris dels quals se serveix arreu, i ens ha portat en un escenari de greus crisis ecològiques i de reproducció social.

Per altra banda, aquesta mirada tan estreta sobre el treball vàlid econòmicament va sotmetre a l’àmbit domèstic i privat, sense reconeixement ni ingressos, totes aquelles tasques relacionades amb la supervivència i la cura quotidiana, normalment realitzades per les dones. A dia d’avui, l’entrada de la dona al món públic i reconegut és encara incompleta i desigual, i ser dona segueix sent un factor de vulnerabilitat que ens exposa a precarietats, violències i pobresa.

- Podem identificar els impactes d’aquesta forma d’organització social sobre els nostres cossos i territoris? Què poden aportar-nos conceptes com el deute ecològic i el deute de cures? Podem imaginar un altre criteri per a decidir els usos energètics que prioritzem?
- De quina manera impacta aquest model energètic i socioeconòmic diferencialment sobre homes i dones?
- Per què l’energia és un sector tan poc feminitzat? Es tracta d’una esfera de poder més d’on estem excloses? Quines causes històriques, culturals i estructurals ho permeten? Com podem superar-ho en el marc de nous escenaris energètics?
- Podem parlar de democràcia energètica si no hi som? Quines dinàmiques de poder i desigualtats es manifesten en els moviments socials vinculats amb l’energia, la defensa del territori, la lluita contra megaprojectes, etc.?

Aquestes inquietuds són les que han mogut a la Xarxa per la Sobirania Energètica, en diàleg amb d’altres persones, a celebrar un debat per mirar de donar-hi respostes.

Serà el proper dilluns 24 d’abril de 18:30 a 20:30 a Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global i comptarà amb:

- Introducció general de la mà d’Inés Marco sobre conceptes i propostes bàsiques de l’ecofeminisme i l’economia feminista (15min).
- Pont entre introducció i debat que traslladi el marc conceptual presentat a l’àmbit de l’energia. Mònica Guiteras (15min)
- Debat en rotllana entre totes les persones assistents. 1h30 min que repartirem entre els 4 blocs de qüestions plantejades a sobre.

Us compartim un document amb referències a materials que ens poden ajudar a aprofundir-hi!

https://docs.google.com/document/d/1RPlQDi94ikNuCRvGUuipZQQUnL4I8y7c1WrswOJO0QY/edit?usp=sharing

Vinguem ben preparades, que el repte que ens plantegem ho demana!! ;)

Tota persona serà benvinguda a assistir-hi i aportar, independentment del seu àmbit d’(in)expertesa, origen, cultura i gènere.

  • Energia