El Gastivists Tour arriba a Barcelona

Activistes internacionals abordaran les resistències enfront del negoci i els impactes de les extraccions de gas.

 

Dijous 24 de maig 19h
LaFede – C/ Tàpies 1-3 (Barcelona)
Esdeveniment gratuït

El Gastivists Tour recorre diverses ciutats europees duent a terme esdeveniments per connectar la resistència al gas. La taula a Barcelona comptarà amb periodistes i activistes de Mèxic, Argentina, Catalunya i França que explicaran els efectes del negoci del gas.

La parada a Barcelona del Gastivists Tour, una caravana que recorre Europa des del 4 de maig al 2 de juny per conscienciar els ciutadans de les conseqüències de les extraccions de gas i realitzar sinergies internacionals, arribarà a Barcelona el pròxim 24 de maig. L'acte se celebrarà el LaFede i comptarà amb la participació d'activistes, periodistes i investigadors d'Amèrica Llatina, França i Catalunya que mostraran els impactes de les extraccions de gas i construccions d'infraestructures en les seves comunitats i territoris.

El gas natural va escalant posicions i guanyant rellevància en l'escenari energètic mundial. Sense deixar enrere el consum del carbó i del petroli, el gas s'ha imposat en la retòrica oficial com l'"amic climàtic", per les seves menors emissions en la combustió, i el "combustible de transició" cap a les energies renovables. Però els efectes climàtics del gas poden ser encara pitjors que els del petroli i el carbó a curt termini, i la seva extracció afecta greument el medi ambient i a les comunitats que viuen en aquests territoris.

Per parlar-ne, a LaFede es reuniran diversos ponents com Carlos Juárez, periodista mexicà beneficiari del Programa d'Acollida Temporal de persones defensores de Drets Humans i periodistes de la Taula per Mèxic, que parlarà sobre les trames de corrupció i vulneració dels drets humans que pesen sobre les empreses d'extracció de gas mitjançant fracking. Així mateix, també es comptarà amb la presència de l'argentí Fernando Cabrera, de l'Observatorio Petrolero del Sur per tractar les xarxes de lluita i les alternatives energètiques de la regió.

També des de Mèxic, Oliveira Montes, activista mexicana de Puebla contra el gasoducte de Tuxpan-Tula, infraestructura que forma part d'una dotzena de nous gasoductes que es construeixen a Mèxic per importar gas de fracking des dels Estats Units. El gasoducte, que té una forta resistència per part de les comunitats originàries, està provocant fortes onades de criminalització i repressió cap als activistes.

D'aquest costat de l'oceà, la taula comptarà amb la presència de la Plataforma en Resposta al MidCat, un gasoducte construït, amb fons públics, entre Catalunya i Occitània, que afecta greument els espais naturals i de conreu. Així mateix, Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute de la Globalització (ODG) i autor de "El Parany Global del Gas", farà una lectura crítica de les implicacions de l'aposta pel gas a escala global.

L'esdeveniment es preveu com una jornada que servirà per establir vincles amb les resistències existents a Catalunya en resposta a aquest model i indagar en propostes per modificar les polítiques energètiques actuals, basant-se en solucions existents.

Informació per PREMSA
Els ponents estaran disponibles per a entrevistes a LaFede de 17h a 18h30, a concertar cita prèvia.
Contacte per a entrevistes:
Emma Avilés · premsa[at]odg.cat · 664.745.025